Ανάπτυξη Προτύπων Επαγγελματικών Προσόντων (ΠΕΠ) στο πλαίσιο του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ)
  • Μη προβεβλημένο στοιχείο
  • wcmadmin
  • wcmadmin
  • Καταχώρηση ονόματος ενέργειας προώθησης

Νέα / Ανακοινώσεις

Ανάπτυξη Προτύπων Επαγγελματικών Προσόντων (ΠΕΠ) στο πλαίσιο του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ)  

Μέσα από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από οργανωμένους φορείς, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) κατάρτισε ενδεικτικό κατάλογο με τα προτεινόμενα νέα Πρότυπα Επαγγελματικών Προσόντων (ΠΕΠ) τα οποία θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Στον κατάλογο

Μέσα από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από οργανωμένους φορείς, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) κατάρτισε ενδεικτικό κατάλογο με τα προτεινόμενα νέα Πρότυπα Επαγγελματικών Προσόντων (ΠΕΠ) τα οποία θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 152 συνολικά ΠΕΠ, περιλαμβανομένων και των 72 υφισταμένων ΠΕΠ, τα οποία θα επικαιροποιηθούν ή θα αντικατασταθούν.

Η ανάπτυξη των νέων ΠΕΠ έχει ανατεθεί από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) στην κοινοπραξία University of Nicosia (Edex Educational Excellence Corporation Ltd) και IHE Innovative Hospitality Education Ltd. 

Στο πλαίσιο του Έργου θα διεξαχθεί εξέταση, συζήτηση και οριστικοποίηση των ΠΕΠ από αρμόδιες Τεχνικές Επιτροπές Επαγγελματικών Προσόντων (ΤΕΕΠ), οι οποίες αποτελούνται από εκπροσώπους αρμόδιων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, των επαγγελματικών συνδέσμων και άλλων αρμόδιων φορέων, καθώς και από επαγγελματίες και ειδικούς. 

Στις 21 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε από τον Ανάδοχο εκδήλωση, στην ΑνΑΔ, για την έναρξη του Έργου, με σκοπό την ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων και των μελών των ΤΕΕΠ.

Τα ΠΕΠ αποτελούνται από τομείς εργασιών και κάθε τομέας αποτελείται από επιμέρους εργασίες.  Σε κάθε εργασία αντιστοιχούν τα σχετικά κριτήρια απόδοσης, το πεδίο εφαρμογής και οι απαραίτητες γνώσεις. Η διατύπωση των εργασιών γίνεται με μορφή μαθησιακών αποτελεσμάτων για συγκεκριμένα επίπεδα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων όπως καθορίζονται από τους Περιγραφικούς Δείκτες των Επίπεδων του Κυπριακού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (CyQF/EQF). Κατά την εξέταση των προτεινόμενων νέων ΠΕΠ από τις ΤΕΕΠ ενδέχεται να γίνουν αλλαγές έτσι ώστε τα ΠΕΠ να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της οικονομίας.  Κάθε νέο ΠΕΠ, μετά την ολοκλήρωσή του, εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ και υιοθετείται από το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων.

Μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των νέων ΠΕΠ, η ΑνΑΔ θα συνεχίσει την αξιολόγηση επαγγελματικών προσόντων υποψηφίων με βάση τα υφιστάμενα ΠΕΠ.