Αξιολόγηση των Επιδράσεων των Ταχύρρυθμων Προγραμμάτων Αρχικής Κατάρτισης 2013-2015 (Δεκέμβριος 2015)
ActionsΑξιολόγηση των Επιδράσεων των Ταχύρρυθμων Προγραμμάτων Αρχικής Κατάρτισης 2013-2015 (Δεκέμβριος 2015)
Ως απόρροια της στρατηγικής επιδίωξης για απολογισμό, λογοδοσία και διαφάνεια αναφορικά με τη δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις της, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για αξιολόγηση των επιδράσεων της στην κυπριακή οικονομία. Το Σύστημα αυτό αποτελεί το βασικότερο εργαλείο στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της ΑνΑΔ για τεκμηρίωση της συμβολής της καθώς και αποτίμηση της επίδρασης των παρεμβάσεων της στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και στα συμμετέχοντα άτομα.
Στο Σύστημα αυτό, στο πλαίσιο του οποίου διενεργήθηκαν ήδη αρκετές έρευνες/μελέτες αξιολόγησης, εντάσσεται και η παρούσα μελέτη αξιολόγησης των επιδράσεων των Ταχύρρυθμων Προγραμμάτων Αρχικής Κατάρτισης, η οποία καλύπτει τα επωφελούμενα άτομα που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους σε Ταχύρρυθμα Προγράμματα την περίοδο 2013 - 2015.
Η έναρξη των Ταχύρρυθμων Προγραμμάτων τοποθετείται χρονικά με την ίδρυση της ΑνΑΔ το 1979 και η λειτουργία τους τερματίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Τα Ταχύρρυθμα Προγράμματα αποτελούσαν βασικό εργαλείο της ΑνΑΔ για την αρχική κατάρτιση ανέργων και νεοεισερχομένων σε ειδικότητες που είχαν ελλείψεις στην αγορά εργασίας με στόχο την απασχόληση τους στις ειδικότητες αυτές. Οι καταρτιζόμενοι αποκτούσαν βασικές γνώσεις και δεξιότητες στην ειδικότητα για την οποία εφαρμοζόταν το πρόγραμμα και ήταν σε θέση, μετά τη λήξη του προγράμματος, να εργαστούν στην ειδικότητα που καταρτίστηκαν.
Η διάθεση σημαντικών ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για τα Ταχύρρυθμα Προγράμματα καθιστά απαραίτητη την αξιολόγηση τους με σκοπό την αντικειμενική εκτίμηση των επιπτώσεων τους μέσα στις αντίξοες συνθήκες της περιόδου της οικονομικής κρίσης. Τα αποτελέσματα αξιολόγησης θα ληφθούν υπόψη στην προώθηση ενεργειών βελτίωσης, εμπλουτισμού και αναβάθμισης παρόμοιων Σχεδίων, όπως είναι τα Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2016, με την έξοδο από την οικονομική κρίση και τη σταδιακή δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.